De man die alles achterliet – Tanya Commandeur

De man die alles achterliet - Tanya Commandeur

David zou ongetwijfeld vertellen dat zijn moeder een snoepwinkel naast de barbierszaak bestierde. Dat dat een kwestie van pure noodzaak was, omdat zijn vader hen jaren geleden had verlaten om zijn geluk in Amerika te beproeven.

Korte inhoud
De man die alles achterliet is een historische roman van Tanya Commandeur, gebaseerd op het verhaal van haar betovergrootvader.

Holland-Amerika, begin twintigste eeuw: David Buijser is elf jaar als zijn vader Johannes het gezin in de steek laat. Jaren later volgt David het spoor naar New York, waarbij hij zijn doel voor ogen houdt: de man leren kennen die zoveel op hem zou lijken.”

Hij ging door met leven alsof er niets was gebeurd, alsof vader er nooit was geweest.

Auteur
“Tanya Commandeur (Haarlem, 1969) studeerde Romaanse Talen en Culturen. Zij werkt als freelance (eind-)redacteur en vertaler voor diverse tijdschriften.”

Mijn mening
In deze titel uit de historische romanreeks van Ambo Anthos leer je David kennen, die aan het begin van de 20e eeuw in de barbierszaak van zijn oom werkt in Rotterdam. Zijn vader, een rusteloze ziel, heeft zijn gezin jaren geleden verlaten om het geluk te zoeken in Amerika. De bedoeling was om daar een baan te vinden en dan zijn gezin over te laten komen, maar ze hebben nooit meer iets van hem gehoord.
David komt erachter dat zijn moeder al die jaren een geheim heeft bewaard en besluit om naar New York te gaan om zijn vader op te zoeken en misschien wel mee naar huis te nemen. Maar het loopt anders dan verwacht…

In De man die alles achterliet weet Tanya je mee te nemen naar het Amerika van begin 20e eeuw, een tijd waarin Amerika en de rest van de wereld flink in beweging was. Ik waande me echt in die tijd en kon voor me zien wat ze beschreef. Ik voelde mee met David, zijn teleurstellingen, zijn liefde, zijn tweestrijd…

Het is een meeslepend en boeiend verhaal, gedeeltelijk gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur. Het leuke is dat je achterin het boek nog wat foto’s e.d. te zien krijgt van de personen waar het verhaal over gaat.
Een bijzonder mooi boek!

De man die alles achterliet
ISBN 9789026331145 – Uitgever: Ambo Anthos – 264 pagina’s – Verschenen: november 2015
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

6 gedachtes over “De man die alles achterliet – Tanya Commandeur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s