Lindbergh – Torben Kuhlmann

Lindbergh2
ISBN 9789051163582
Uitgever: De Vier Windstreken
96 pagina’s
Verschenen: mei 2014
Originele titel: Lindbergh – Die abenteuerliche Geschichte einer fliegenden Maus
Vertaald door: Joukje Akveld

“Een waagstuk voor een kleine muis, een grote stap voor de luchtvaart.”

Duitsland, 1912.
Na zich maandenlang verstopt te hebben in een mensen bibliotheek komt een kleine muis naar buiten. Buiten is het stil, er is geen muis meer te zien. Waar zijn ze allemaal gebleven? Waarschijnlijk allemaal gevlucht met de boot naar Amerika. Gevlucht voor de nachtmerrieachtige uitvinding van de mens: muizenvallen. Maar de kleine muis krijgt de kans niet om ook op een boot te stappen, ze worden te streng bewaakt door katten.
Als hij vleermuizen ziet vliegen brengen ze hem op een idee: vliegend de grote oversteek naar Amerika maken! Hij maakt verschillende ontwerpen van allerlei bij elkaar gesprokkelde materialen. Uiteindelijk weet hij zijn ontwerp te perfectioneren; hij heeft een vliegmachine gemaakt die hem naar Amerika zal brengen.
In het verre Amerika ziet de jonge Charles Lindbergh een aanplakbiljet van een vliegshow met een dappere muizenpiloot. Zijn droom is om ooit ook de oceaan over te steken in een vliegtuig…

“Vliegen heeft de mens altijd gefascineerd. Leonardo da Vinci maakte rond 1500 al ontwerpen van vliegtuigen. Dat uiteindelijk een kleine muis als eerste de oceaan over vloog, had niemand ooit kunnen bedenken. Maar soms beleven de kleinsten de grootste avonturen…”

Lindbergh
Toen dit boek werd aangekondigd was ik meteen verliefd op de prachtige afbeeldingen. Toen ik het boek in handen had en kon lezen werd die verliefdheid alleen maar groter: wat een prachtig boek! De sepia-achtige illustraties zijn super gedetailleerd en komen echt tot leven. Ondanks de sobere tinten die zijn gebruikt is het toch een warm geheel. Voor een prentenboek is dit boek erg dik, het bevat naast de vele tekeningen ook best veel tekst, dus je moet echt even de tijd nemen om alles in je op te nemen en/of voor te lezen, maar het is de moeite waard. Extra leuk is de korte geschiedenis van de luchtvaart achter in het boek, ook met illustraties van de auteur.
Torben Kuhlmann heeft illustratie en grafisch ontwerpen gestudeerd en Lindbergh was zijn afstudeerproject. Zijn enthousiasme voor luchtvaart en uitvindingen spatten van de pagina’s.
Zijn verhaal over een moedige kleine muis die de allereerste succesvolle vlucht in een vliegmachine maakt zal ieders hart stelen. Ik vind het een van de mooiste prentenboeken die ik ooit gezien heb, en een kunstwerk op zich.

4 gedachtes over “Lindbergh – Torben Kuhlmann

  1. Mooie recensie Judith, heerlijk om te lezen en je maakt mij nieuwsgierig, ik lees (bijna) nooit prentenboeken of jeugdboeken maar als ik deze bij de bibliotheek zie neem ik het zeker mee.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s